Lige meget hvilket erhverv man er inden for, er det vigtigt at have arbejdsudstyret i orden. Udstyr er forskelligt, af forskellig kvalitet og til forskellige formål, sådan er det også med dansesko. Jeg har 4 forskellige par dansesko, der alle egner sig til noget forskelligt. I dette indlæg vil jeg skrive lidt generelt om dansesko, fordele/ulemper ved mine dansesko samt en anden vigtig faktor, der afgører hvilket par sko jeg vil vælge.
Generelt om dansesko
Dansesko er danserens udstyr til at interagere bedre med dansegulvet og samtidig undgå unødig belastning af kroppens led. Det er vigtigt at danseskoene har en glat forsål, så man har nemt ved at rotere. Hvis man hænger fast i gulvet, som man eksempelvis gør med Converse All Star, kan man ikke dreje på forfoden. Rotationen går derfor op i benet, og man vrider i enten knæ, hofte eller ryg, hvilket er grunden til mange danseskader. Dette afhænger selvfølgelig af hvor meget og hvor regelmæssigt man danser, men som udgangspunkt er det langt det sundeste at danse i dansesko, designet til dans, med glatte såler.
Som med alt andet fodtøj er det vigtigt at danseskoene sidder godt på fødderne, uden at klemme eller skarve. Der skal være plads til tæerne, men heller ikke så meget at de svømmer. Jeg foretrækker lædersåler og helst med en flad lav hæl – stilethæle er ikke at foretrække til folkedans. Samtidig kan jeg allerbedst lide når skoene kan snøres godt fast på mine fødder, så de ikke falder af. Des tyndere sålen er, des mindre jordforbindelse føler jeg, når jeg danser. Jeg kan godt lide en lidt tykkere sål og tyngde i skoen, da jeg så føler en bedre kontakt med gulvet. Tyngden i skoen gør ikke, at jeg kommer langsommere hen over gulvet, mine trin bliver bare mere præcise.
Mine forskellige dansesko
Et par slidte, men gode træningssko fra Teglborg Sko, med snørebånd og tynde lædersåler. Jeg bruger skoene til træning, kurser og i sammenhæng jeg gerne vil skåne mine bedste dansesko fra. Disse sko er samtidig de mest praktiske at pakke i en rygsæk og er derfor dem jeg oftest har med, når jeg rejser af sted med weekendtasken.
Mine absolut yndlings dansesko er også med snørebånd og en noget tykkere fast lædersål. Den faste sål, giver bedre stabilitet og en mere behageligt rotation for både fod og resten af kroppen. Skoene er fra det svenske firma Bibbi skon og er håndsyede. Det er på nuværende tidspunkt de sko jeg passer aller mest på og bruger dem kun indendørs på fast gulv, der ikke er lagt ud og samlet til lejligheden.
Disse sko bruger jeg kun meget sjældent, når jeg skal have folkedanserdragt på i folkedansersammenhænge. Ved almindelige dansearrangementer synes jeg spændet er for iøjnefaldende og uden funktion for min dans. Desuden er de ved at være så slidte, at min højrestoretå snart danser gennem læderet.
De nyeste sko i samlingen er fra Bleyer, købt til når jeg underviser eller er steder hvor dansegulvet kan risikere at være vådt eller fugtigt. Sålen er af gummi, men designet til både dans og gymnastik, hvilket gør det muligt at danse i dem. Skoene er forholdsvis lette og dejlige at have på, selv på en varm sommerdag.
Der findes et hav af andre dansesko. Det vigtigste er at fødderne føler sig godt tilpas i skoene, og at skoene medvirker til en bedre danseoplevelse, igennem rotation og flow over gulvet. Dermed ikke sagt at man bliver en topdanser på grund af et par dansesko, men man skal gerne opleve at det bliver nemmere og mindre anstrengende at danse.
Man kan også sagtens vælge at danse i bare tær eller strømpesokker, det har bare ofte et par ulemper. Risikoen for at få splinter op i fødderne fra gulvet er markant større og man mærker tydeligere hvis man bliver trådt over fødderne af andre på dansegulvet.
Et godt dansegulv
Dansesko er en ting, men hvis underlaget er toppede brosten gavner skoene ikke vanvittigt meget. Et dansegulv skal allerhelst være fladt og i vatter. Overfladen skal være glat, men balanceret så man ikke skøjter rundt. Mit favoritgulv er et fastlagt trægulv, hvor den øverste lak er slidt af. Med fastlagt mener jeg, at gulvet ikke må være samlet til lejligheden. Et dansegulv man samler til et bestemt arrangement har lettere ved at skride fra hinanden og der kan opstå uhensigtsmæssige revner mellem gulvmodulerne.
Hvis man kommer til et gulv, der er alt for tungt, kan man drysse forskellige pulver ud over det, for at gøre det mere glat. Det mest almindelige er kaffepulver eller det tyske Tanzglätte pulver. Ved begge dele er det bedre at drysse to gange, end at drysse for meget første gang. Gulvet kan hurtigt blive udanseligt glat.
Pas på dine sko
Man kan købe nok så fine dansesko, men hvis man ikke passer på dem, holder de ikke særlig lang tid. Udover normal god vedligeholdelse, kan det være smart at lufte skoene efter brug, så de ikke mugner af fugt eller bliver ildelugtende. Undgå at træde i noget vådt, hvis skoene har lædersåler, og puds jævnligt skoens overlæder op for at styrke læderet. Jeg er begyndt at bruge sko bårer i mine de bedste dansesko, for at holde på formen og transporterer dem altid i en stofpose. Hvis skoene lå i en plasticpose, ville den eventuelle fugt være indelukket og have lettere ved at gå i skoene. Ved at bruge en stofpose kan fugten slippe væk og man undgår derfor at pakke et par mugne sko ud.
Få købt de sko
Lad dig ikke skræmme af alle mine løftede pegefingre om vedligeholdelse og holdninger om såltykkelse. Mit bedste råd er at købe et par sko med glatte såler og opleve hvor fantastisk det er at danse. Så kan man altid danse sig til erfaringer og holdninger efterfølgende.